A Linden Hills Remodel Balances Old with New

A remodeled kitchen gives a modern feel and features hardwood flooring, white cabinetry, and a wrought-iron chandelier of the dining table.

The Richards’ remodeled kitchen shows off its new cabinetry, marble countertops, and lighting.

After a whirlwind six months from first date to wedding, Bill and Kristina Richards snuggled into their new life together in her 1,200 square-foot south Minneapolis bungalow. Chief merchandising officer for local clothing retailer Evereve, Kristina had moved here from Chicago eight years earlier; Bill, a real estate asset manager with Wildamere Capital Management, was a new transplant from the Windy City. Now each had double the family—all 400 miles away and itching to visit.

“We could host his mom, or my parents, or my sister, but no one could come at the same time,” Kristina says. “It was a darling house, but it was just too small for all our friends and family in from out of town.”

 A black and white "before" photo of a kitchen before being remodeled.

So the hunt began. The closer to a lake the better, they agreed, casting a net far into the suburbs and eventually tugging back to Minneapolis’s urban cluster to shorten their commutes. When Kristina’s online research turned up a character-filled 1900s Linden Hills fixer-upper, tucked between lakes Harriet and Calhoun, her heart skipped a beat. “That’s our house!” she said. At the showing, Kristina fawned over the stained glass and detailed woodwork at the home’s core, part of the original 800-some-square-foot lake getaway that had been added onto over the years. She was unfazed by the patchy, uneven floors, falling-down garage, and more that left Bill, well, extremely unconvinced.

After a few more days of searching, they scheduled a second showing and flipped roles—Kristina looking past the period details to better understand the amount of work required, and Bill doing the exact opposite. With well-rounded joint awareness of strengths and challenges, the couple factored in the walkable, lake-blessed location, and finally agreed: The house must be theirs. As their brief courtship attests, these two act quickly when they know what they want. They moved in two months later.

The couple lived in the house as-is for eight months before relocating during the six-month renovation, which turned out to be a great way to uncover hidden problems—such as kitchen cabinets that fell apart with use—while examining how they occupied the space and compiling a wish list. “It was a snowball effect,” Kristina says. “We’d look around and be like, ‘Gosh, I really don’t like this. Well, add it to the list!’”

A vintage-style living room with chairs and a sofa surrounding a coffee table. Broad windows with restored stained glass open up to an old-fashioned front porch.

Vintage charm abounds in the living room, where the broad windows with restored stained glass open to the old-fashioned front porch.

 Meetings with builder Kerry Hage of Hage Homes, whose work they’d admired during their home search, and Mark Larson of Rehkamp Larson Architects, helped them creatively trim their lengthy dream list with attention to budget realities—a spacious library addition and expanded, finished basement, for example, didn’t make the cut. “It’s always about finding the balance between what you want to accomplish and what you want to spend,” Larson says. Eventually, the final plan took shape. They’d fix all the many maintenance issues inside and out, smooth distinctions among past additions, spotlight the 1900-vintage details that initially drew them in, and, of course, create plenty of comfortable places for guests to unwind.

The garage was the first order of business. They needed a new one, and they wanted guests’ quarters above it. After learning that city zoning laws prohibited an upper-floor bathroom in a detached garage, attaching it seemed the best work-around. This opened up the backyard, as well as many other possibilities that have since become well-used favorites.

Like the mudroom, a lovely wallpapered landing spot with built-in space to hang coats and bags, and the laundry area, with space-saving amenities such as a drawer for soap and other essentials tucked between the washer and dryer. And, just off the mudroom, a sliver of square-footage added between the existing home and the property line is just big enough for a built-in desk and book-lined reading nook, wedged on either side of a chimney’s stone exterior.

 The facade of a Linden Hills home shows an old-fashioned porch and fish-scale cedar shakes.

The home’s original fish-scale cedar shakes are repeated on the addition.

Up a short staircase, the garage-top guest quarters unfolds with a daybed, hide-a-bed sectional, game nook, and private bath. It’s evolved into a multi-use media room for guests, yes, but also for casual off-site business meetings, The Bachelor-watching parties, and quiet, decompressing Friday evenings.

The upper floor, too, was targeted for big change. Architect Larson and builder Hage worked to expand and even out the headroom in the 700-square-foot master suite to help it feel as spacious as it truly is. In the master bath, they added modern luxuries such as a double shower and in-floor heat, but gifted some of its ample square footage to the now-generous walk-in closet that Kristina, who works in fashion, has always wanted. (“That’s really why we needed a bigger house,” Bill jokes.)

A guest suite above an attached garage features a wraparound sofa with footstool, small table and chairs, and a white entertainment shelf.

The versatile space above the new attached garage functions as guest suite, office, and media room.

The other three more modest upper-floor bedrooms were fine-tuned and painted. Taking a cue from bed and breakfasts, they are decorated in subtle themes adopted as names—The Bird Room, The Garden Room, and The Lake Room—revealed by small paintings hung on each door, and their closets are stocked with suitcase racks, robes, and wooden hangers. A shared hallway bath stole excess space from the upper floor’s landing, making it large enough for distinct sink and toilet-and-shower areas, separated by a pocket door, so one guest’s shower doesn’t prohibit another’s ability to get ready in front of the bathroom mirror.

Most main-floor updates were made in the interest of maintenance and cohesion, though a broom closet became a dry bar off the dining room to help with hosting. Builder Hage installed new windows with a framework to hold the old stained glass and saved hand-carved newel posts, wood flooring, and plenty of the original hardware, too.

 A master bedroom features white bookshelves, fireplace, and chair with accompanying footstool.

Updates in the master bedroom include built-in bookshelves, revamped headroom, a reconfigured bath, and an expanded walk-in closet.

With inspiration culled from design bloggers like Becki Owens, Kristina riffed off the fixed home elements to juxtapose old and new, and hard and soft throughout. Gold-painted and crystal light fixtures mingle with artwork painted by relatives and local artists, found online and purchased at flea markets and fairs; as well as furniture and furnishings found at Room & Board, HomeGoods, and other home stores, almost all purchased specifically for this space. Interior designer Renee LeJeune Hallberg of RLH Studio helped with lighting, artwork placement, and other design choices the couple found overwhelming. Outside, careful attention was paid to match the addition to the rest of the home in every detail, from the overall scale to fish-scale cedar shakes. “Someone driving by would never suspect it had gone through such an incredible improvement,” architect Larson says.

 A stained glass window separates the family and dining rooms.

Builder Kerry Hage installed a new framework to hold the old stained glass window between the family and dining rooms.

The same goes for the inside. The rooms flow smoothly and comfortably, and with about 3,200 square feet, there’s plenty of space for a dozen or more guests to stake their claim. The Richards’ bookworm of a nephew beelines for the tucked-away library, for example, and Kristina’s dad tends to camp out on the front porch. Both families visit frequently now. “Before I moved into this house, my parents visited maybe once a year. After we finished the remodel, they came three times in the first nine months,” she says. “We love this home. I just feel so grateful that I get to live here and share it with others.”

Architect: Rehkamp Larson Architects
Builder:
Hage Homes
Interior Designer: RLH Studio

By Berit Thorkelson. Photos by Corey Gaffer

 

Categories

Remodeling

Share on Social